elstab44 min

Spoznajte naše storitve

Če se običajno zanašate na tradicionalne barve pri zaključku izdelkov in niste zadovoljni s končnimi rezultati, vam podjetje ELSTAB ponuja vrhunske storitve kovinskega lakiranja, ki lahko znatno izboljšajo ter stroškovno učinkovite in okolju prijazne rešitve. Prašno lakiranje in izdelava kovin skupaj izboljšujeta kakovost, dolgo življenjsko dobo in videz izdelkov iz jekla, aluminija in drugih kovinskih materialov.

Predobdelava

Vsak izdelek se pred prašnim lakiranjem obdela z izbranim postopkom kemijske predobdelave. Čiščenje površine kovin se prične z razmastitvijo in pranjem pod pitiskom. Sam postopek predobdelave omogoča kvaliteten oprijem prašne barve.

Prašno barvanje

Če primerjamo prašno barvanje z ostalimi metodami kot je naprimer mokro lakiranje, vidimo da prašno barvanje ponuja širok spekter prednosti. Barvanje s prašno barvo ne vsebuje hitro hlapljivih organskih topil, kar pripomore k varstvu okolja. Prednost prašnega barvanja je tudi v sistemu lovljenja neuporabljenih delcev (material, ki se ne prime obdelovalne površine), saj se ti prašni delci ujamejo v posebnih filtrih za zbiranje neuporabljene barve. V teh filtrih se barva prečisti in ponovno uporabi, kar omogoča 90% izkoristek barve. Nanos prašne barve je sicer precej debelejši od ostalih metod barvanja (od 50 do 80 mikronov), vendar lažje dosežemo številne specifične barvne efekte z mešanjem le teh.

Prašno barvanje je tehnika, pri kateri se barva v obliki prahu nanese na površino obdelovanega predmeta. Prašno barvanje se izvaja v komori s posebno pištolo, ki deluje na principu elektrostatike. Za nanos prašne barve potrebujemo filtriran, visoko stisnjen zrak. S pomočjo pištole za prašno barvanje razpršimo pozitivno nabite delce (barvo v prahu) na obdelovani predmet. Pri postopku prašnega barvanja je barvan predmet ozemljen, zato se pozitivno nabiti delci barve vežejo nanj. Ko je obdelovan predmet v celoti pobarvan, ga transportiramo v peč, ki je segreta od 160 do 200 stopinj celzija. S tem zaključnim korakom dosežemo, da praškasta barva polimerizira in tvori gladko homogeno površino.

Prednosti prašnega barvanja:

  • zaščita pred zunanjimi vremenskimi vplivi in korozijo
  • okolju prijazen način barvanja
  • ekonomičen in hiter postopek
  • enostavno vzdrževanje izdelka, ter njegovo čiščenje
  • odpornost na mehanske in kemične vplive
  • možnost hitre menjave barv.
V naši lakirnici vam lahko pobarvamo vse vrste kovin:
  • aluminij
  • inox

v različnih barvnih niansah, strukturah in sijaju.

Peskanje

V podjetju se trudimo, da bi čim bolj razširili svojo ponudbo, zato smo v našo storitev vključili tudi storitev peskanja. Gre za ročno peskanje v komori. Ponudimo lahko peskanje Fe in Alu platišč in manjših artiklov dimenzij 700 x 800.

Peskanje je znano tudi pod imenom abrazivno peskanje in je postopek površinske obdelave, ki vključuje uporabo pogonskega stroja – običajno zračnega kompresorja in peskalnega stroja – za brizganje abrazivnih delcev pod visokim pritiskom na površino. Imenuje se “peskanje”, ker površino razstreli z delci peska. Ko delci peska udarijo po površini, ustvarijo bolj gladko in enakomerno teksturo. V tej objavi boste izvedeli več o tem postopku zaključne obdelave površin in kako se izvaja.